
Mineralske olier har længe været under kraftig kritik fra såkaldte “naturlige” hudplejemærker. Kritikken lyder på, at mineralsk olie, som er udvundet af petrolium, er unaturligt, kræftfremkaldende, kvæler huden, tilstopper porrerne og stjæler hudens vitaminer. Som hudterapeut, kosmetolog og fodplejer er det vigtigt, at kunne vejlede kunderne til den bedst mulige pleje, og derfor er det vigtigt at vide, hvad der er sandt og falskt om mineral olie
Kosmetik-godkendt mineral olie og petrolatum betragtes som de sikreste
Mineralsk olie er farve- og duftløse alkaner. De kan udvindes ved at raffinere og destillere petroleum for at producere benzin og andre petroleumsbaserede produkter fra råolie. Andre navne for mineralsk olie er mineral oil, hvid olie, petrolatum, flydende paraffin og flydende petroleum.
Mineral olie findes i mange lotions, salver, cremer og kosmetik. Midlet er let i vægt, og forholdsvist billigt at producere. Olien har været brugt i over 100 år til hudpleje og som konserveringsmiddel i mad.
En af de almindelige bekymringer omkring midlet er at mineral olie står på flere lister over komedogene midler. Disse lister er lavet for mange år siden, og er desværre lidt af en misforståelse. I 2005 kunne man i Journal of Cosmetic Dermatology læse at den type mineralsk olie der bruges i hudpleje og kosmetik er meget raffineret og renset, og er non-komedogent (blokerer ikke porerne)
Den nuværende kosmetiske lovgivning nævner ikke mineralsk olie på listen over produkter man bør være varsom med. Dette skyldes, at der ikke er nogen bevist teknisk eller dermatologisk grund til at udelukke brugen af mineralsk olie. Derudover, så er kosmetisk godkendt petrolatum og mineralsk olie kendt for at være effektiv indenfor sårheling, og anses for at være blandt de mest effektive fugtgivende ingredienser overhovedet. (kilde: Cosmetics & Toiletries, February 1998, pages 33-40).
En af de store fordele ved mineralsk olie er, at det ikke harsker. Ligegyldigt om der er tale om en helt tyndtflydende eller en vokslignende mineral olie, så består det kun af lange kæder af karbon og hydrogen, som ikke er i stand til at reagere med andre stoffer. Derfor er stofferne meget stabile, og kan ikke optages i kroppen. En af fordele ved dette, er at de derfor ikke irriterer huden eller er allergifremkaldende.
Kosmetik-godkendt mineralsk olie og petrolatum betragtes som de sikreste, mest non-irritative og fugtgivende ingredienser nogensinde. (Kilde: Cosmetics & Toiletries, januar 2001, side 79; Cosmetic Dermatology, September 2000, side 44-46)
Myter om mineral olie
For at slå det fast med syv-tommer-søm, så lad os se på de 5 største myter omkring mineralsk olie, og hvad der faktisk er sandt.
1. Mineral olie er unaturligt og kvæler huden
Ifølge mange virksomheder, der producerer ”naturlig” kosmetik, er mineralsk olie og petrolatum forfærdelige ingredienser, fordi de kommer fra råolie (petroleum) og fordi de i industrien kan bruges som metalskæremidler (blandt andet). Derfor mener nogen fejlagtigt, at midlet kan skade huden ved at danne en oliefilm over det, og på den måde kvæle huden.
Denne tilbagevende misinformation om mineralsk olie og petrolatum er en misforståelse af basal kemi. Råolie er lige så naturligt som alle andre jord-afledte substanser. Når et produkt ændres fra dens originale form, som det er gældende fra petroleum til mineralsk olie, så har biproduktet ofte helt andre egenskaber end originalen. Et eksempel herpå er natrium og klorid. Natrium er er meget ustabilt og eksplosivt, mens klorid er en form for klor som kan ætse. Har du derimod natriumklorid, så har vi et stof der kendes som bordsalt, og dette er som bekendt hverken ætsende eller eksplosivt.
Med hensyn til kvælningen, så er det rigtigt at cremer med mineralsk olie til nogen grad kan holde luft væk fra huden, men det er, hvad en god antioxidant bør gøre. Der er altså ikke tale om nogen kvælning af huden.
2. Mineral olie indeholder carcinogener (kræftfremkaldende stoffer)
Det er associationen mellem petrolium og toksisitet der har ført til en misinformeret frygt for mineralske olier. Det er korrekt, at nogle petroleums biprodukter kan indeholde carcinogene materialer.
Den mineralske olie som bruges i kosmetik og farmaka er dog meget raffineret og renset. Renheden reguleres bl.a. af FDA (food and drug administration, USA).
Trods megen forskning på området er der absolut ingen form for bevis på, at mineral olie i kosmetik eller makeup kan forårsage kræft. Der er ikke publisheret en rapport i nogen dermatologisk eller medicinsk journal, hvor man kan vise et link mellem mineralsk olie og nogen former for cancer.
3. Mineral olie udtørrer huden, og kan skabe tidlig ældning
Mineralsk olie virker som en barriere mellem huden og luften. Det er et tillukkende middel som mindsker den naturlige proces, hvor vand forlader kroppen gennem huden. Mineralsk olie vil derfor ikke udtørre huden – faktisk tværtimod. Mineralsk olie forbedrer fugtindholdet i huden, ved at holde på det naturlige vand.
Sandheden er, at mineralsk olie er et fantastisk smørende, anti-dehydrerende og blødgørende middel.
4. Mineral olie frarøver huden for vitaminer
Da mange vitaminer er oliebaserede, er der en frygt for at påføring af olie vil trække vitaminer ud af huden. Der er ingen troværdig forskning, som kan påvise denne påstand. Mineralsk olie har altså ingen effekt på hudens vitaminindhold.
5. Mineral olie kan give akne
Mineralsk olie kan være komedogent og findes derfor også på ældre lister over komedogene midler. Igen gælder det dog, at mineralsk olie i kosmetik er så renset, at det ikke er komedogent.
Når først petrolium er lavet om til mineralsk olie til kosmetisk og farmaceutisk brug, så er der ingen lighed mellem de to produkter. I 2005 testede man rensemælk, lotion, makeup og creme med et mineralsk olie indhold på mellem 0,5% og 30%. Resultaterne viste, at ingen af produkterne var komedogene eller førte til akne udbrud der var større end kontrolgruppen.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134413
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8606037?ordinalpos=7&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pu
